• Lorem ipsum

Nederlandse vlag hijsen

21 Mar 2023

Nederlandse vlag hijsen? Je mag de Nederlandse vlag voor allerlei gelegenheden hijsen. Is je zoon bijvoorbeeld geslaagd voor een examen, of is je huwelijksdag binnenkort? Dit zijn prima gelegenheden voor het hijsen van de vlag. Echter zien we dat de vlag voornamelijk op bepaalde feestdagen gehesen wordt, zoals op Bevrijdingsdag en Koningsdag. De Nederlandse vlaggen uit ons assortiment zijn gemaakt van 165 grams scheepsvlaggendoek, zijn kleurecht en op zeer hoogwaardige wijze afgewerkt. Maar hoe kun je de Nederlandse vlag het best hijsen?

Nederlandse vlag

Iedere Nederlander weet wel hoe de Nederlandse vlag er uit ziet. Hij is rood, wit blauw van kleur. Waar die kleuren vandaan komen, is lastig te zeggen. Er bestaan immers verschillende theorieën over de afkomst van de kleuren. Zo denken sommige onderzoekers dat de kleur van de Nederlandse vlag gebaseerd is op de kleuren van de jachthoorn van Willem van Oranje, maar de kans bestaat ook dat de kleuren symbool staan voor de natuurlijke opbouw van de bevolking. De kleur rood zou staan voor het volk, de kleur blauw voor de adel en de witte kleur voor de kerk. Andere landen vonden de symboliek achter de kleuren mooi en hebben ook een vlag ontworpen met daarin deze kleuren.

Gelegenheden

Zoals gezegd gelden er geen specifieke regels voor het hijsen van de Nederlandse vlag. Hij mag op alle dagen van het jaar gehesen worden, ongeacht de reden. Toch zien we de Nederlandse vlag tijdens speciale dagen vaker in het straatbeeld. Zo wordt hij vaak gehesen op de verjaardag van de Koning, op de dag van de Nationale dodenherdenking, Veteranendag, Koningsdag en natuurlijk Bevrijdingsdag. In dat geval wordt hij vaak gehesen in combinatie met een Nederlandse wimpel. Er gelden dan wel geen regels voor de dagen waarop hij gehesen mag worden, maar wel voor de manier waarop hij gehesen wordt.

Het hijsen van de vlag

Voor het hijsen van de vlag gelden een aantal gewoontes en gebruiken. Wist je bijvoorbeeld dat een bewegende Nederlandse vlag nooit de grond mag raken? Ook is het de gewoonte om de vlag alleen tussen zonsopkomst en zonsondergang te hijsen. Het kan lastig zijn om dit te onthouden, maar er is een handig ezelsbruggetje voor. Het is tijd om hem naar binnen te halen, als je de kleuren rood, wit en blauw niet meer van elkaar kunt onderscheiden. Natuurlijk kan het zo zijn dat je hem ‘s nachts toch wilt laten hangen. In dat geval is het mogelijk om de vlag te verlichten. Op deze manier is hij toch altijd goed zichtbaar.

Hijsen aan een vlaggenstok of vlaggenmast

Of je de Nederlandse vlag moet hijsen aan een vlaggenstok of vlaggenmast, is geheel afhankelijk van het formaat van de Nederlandse vlag. Wanneer de vlag kleiner is dan 150 x 225 cm, kan hij aan bijvoorbeeld een houten vlaggenstok gehesen worden, eventueel in combinatie met een Nederlandse wimpels. Is hij groter dan dat? Dan heb je een vlaggenmast nodig, bijvoorbeeld een vlaggenmast van hout of aluminium. Meer weten over het hijsen van de Nederlandse vlag? Neem gerust contact op met 1001vlaggen.com met voor meer informatie.